Vier jaar MVO Loont

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen loont, daar is Switch van overtuigd. In juli 2011 startte Switch daarom met het ambitieuze programma ‘MVO Loont’ met als doel in vier jaar tijd 20.000 ondernemers in het MKB in Nederland te inspireren verantwoord te gaan ondernemen. Ondernemers zijn gericht op de eigen regio. MVO Loont werkte daarom met uitvoerders in verschillende regio’s met elk hun eigen netwerk en gedegen kennis van de lokale ondernemers. 

Goed voorbeeld…
Als non-profit organisatie waren we een beetje een vreemde eend in de bijt, want ondernemers luisteren vooral naar andere ondernemers. Daarom namen we koplopers op het gebied van MVO als voorbeeld voor andere ondernemers.

MVO-prijzen
De MVO-prijs is een tweejaarlijkse prijs voor ondernemingen uit een specifieke gemeente, die succesvol zijn door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zowel kleine als grote bedrijven kunnen zich hiervoor inschrijven. Het winnen van de MVO-prijs geeft de onderneming een goede (publicitaire) boost en geeft andere ondernemingen inspiratie en motivatie om ook met MVO aan de slag te gaan. De gemeente Tilburg heeft vanaf het begin het idee van een MVO-prijs omarmd en de allereerste MVO-prijs werd dan ook in Tilburg uitgereikt. In de afgelopen vier jaar werden er in heel Nederland 52 MVO-prijzen uitgereikt.

MVO-excursies
Wat is er beter dan leren van een bedrijf dat in de praktijk al heeft ervaren wat MVO oplevert. Dat was de inzet van de MVO-excursie. Zo stelden o.a. Chain Logistics in Uden,  WARMCO2 in Terneuzen en Van Houtum BV in Swalmen hun deuren open voor andere ondernemers. Er werden ideeën opgedaan, ervaringen uitgewisseld en nieuwe contacten gelegd.

MVO in de detailhandel
Ook aan de detailhandel werd gedacht. Om het voor klanten makkelijker te maken om duurzame inkopen te doen, werden er Eerlijk Winkelenroutes samengesteld. Elke route wijst je de weg langs 24 bijzondere winkels, speciaalzaken en horecagelegenheden in een bepaalde stad met een eerlijker aanbod (fair trade, tweedehands en/of biologisch). Nederland kent inmiddels 60 Eerlijk Winkelenroutes. Sinds april zijn de routes ook digitaal verkrijgbaar als app voor IPhone en Android.

Bijeenkomsten en presentaties
MVO Loont organiseerden of participeerden in bijeenkomsten waar uitgebreid stil werd gestaan bij de voordelen van MVO. Zo werden duizenden ondernemers geïnformeerd over het belang van MVO voor de toekomst van hun bedrijf.

Switch Challenge
Een van de hoogtepunten was de Switch Challenge. Met de Switch Challenge daagde Switch, in samenwerking met radiostation Sublime FM, het MKB uit te switchen naar MVO. Elke werkdag tussen 9/9 t/m 12/12 in 2014 vertelden in totaal 63 ondernemers in een kort interview over hun succes met MVO.
Op 29 januari 2015 werd dit afgesloten met een bijeenkomst in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch.
Momenteel loopt het vervolg: Switch Challenge – Let’s get personal. Hierbij kunnen ondernemers hun MVO-ambities op een nog hoger plan zetten door een vraag te stellen aan een denktank van 12.000 studenten en young professionals. Switch werkt hiervoor samen met Battle of Concepts.

Resultaten
In totaal bereikte Switch met haar bedrijvenprogramma MVO Loont tot nu toe zo’n 17.000 ondernemers, voor een belangrijk deel uit Brabant. Onderzoeksbureaus Ordina en Telos concludeerde dat maar liefst 24% van deze ondernemers mede door dit programma van Switch zijn bedrijfsvoering verder heeft verduurzaamd.

Conclusie
Naast de term maatschappelijk verantwoord ondernemen kwamen er de afgelopen jaren regelmatig andere termen bij: cradle2cradle, circulaire economie, nieuwe business modellen, duurzaam ondernemen. Hoewel de termen niet allemaal hetzelfde betekenen, kunnen ze wel allemaal onderdeel uitmaken van MVO en gaan ze uit van hetzelfde principe: ondernemen met aandacht voor people, planet en profit. Trots zijn op wat je doet én op wat je achter laat voor toekomstige generaties.
In de afgelopen vier jaar is keer op keer door ondernemers aangetoond dat MVO geen ‘geitenwollensokken’ denken is. Het is niet een trend of iets wat u er bij moet doen. Het is noodzaak wilt u de komende jaren overleven. Wilt u beter kunnen inspelen op de snel veranderende wereld en de concurrentie voor blijven, bv. in de slag om opdrachten bij de overheid, dan zal MVO ook in het DNA van uw bedrijf moeten gaan zitten.

In 2013 zei MKB-Nederland al: “Kies je niet voor duurzaam ondernemen, besta je over vijf jaar niet meer.”

Succes
Mede door ons eigen geloof en dat van vele ondernemers in MVO is het programma MVO Loont in onze ogen een succes geworden. Maar waarom zou u ons geloven:

Peter van Houtum (na MVO-presentatie van Switch):
Namens het bestuur bedankt voor de goede presentatie en heldere uiteenzetting van MVO. Het heeft velen wel aan het denken gezet.
Vincent van Rijsewijk (na MVO-bijeenkomst van Switch in de Efteling):
Groep ondernemers Tasty10 van Switch passen MVO daadwerkelijk toe in alle bedrijfsfacetten. Leerzame bijeenkomst gehad van MVO Loont
Joost de Maat (na spelen Duurzaam Doe Je Zelf-show)
Tijdens de Duurzaam Doe Je Zelf Show word je weer eens geconfronteerd waar je MVO allemaal in terug kunt vinden. Niet alleen over duurzaam inkopen of energiebesparing, maar er zijn zoveel meer zaken die van toepassing zijn op MVO. Heel interessant."